Czekolada i maliny dla mamy
Data publikacji: 2018-06-14, Data modyfikacji: 2018-06-15
Mus z białej czekolady z malinami został smakiem maja w konkursie kulinarnym "Rudzkie Smaki". Deser zaproponowała Justyna Dragan, a tematem majowej edycji konkursu była kulinarna niespodzianka dla mamy. Do końca czerwca rudzki magistrat czeka na przepisy na przekąski mundialowe. Autorka przepisu proponuje jako niespodziankę dla mamy czekoladowy mus z malinami, ale tak naprawdę dodatkiem mogą być każde owoce sezonowe. – Świetnie nadają się truskawki, morele czy porzeczki. Najlepiej dobrać owoce do smaku galaretki i oczywiście gustu mamy – podpowiada Justyna Dragan. Rudzianka prowadzi bloga kulinarnego https://nastoletniewypiekanie.blogspot.com/ . Specjalizuje się w deserach i daniach na słodko. Konkurs „Rudzkie smaki – sezon V” jest kontynuacją zabawy, która zainaugurowana została na początku 2014 roku. Co miesiąc z nadesłanych przepisów wybierany jest smak miesiąca. Autor zwycięskiego przepisu otrzymuje nagrodę w postaci gadżetów promocyjnych oraz chleb rudzianin, którego sponsorem jest rudzka piekarnia Jakubiec. Ponadto przepisy laureatów poszczególnych miesięcy tej edycji konkursu znajdą się w kalendarzu kulinarnym na 2019 rok, wydanym przez Urząd Miasta.Zapraszamy do kulinarnej zabawy z rudzkim magistratem. Do końca czerwca można przesyłać przepisy na przekąski mundialowe . – Przed nami mistrzostwa świata w piłce nożnej i z pewnością wiele emocji z tym związanych. Kibicowanie w gronie rodziny czy przyjaciół może być też okazją do wspólnego przygotowywania posiłków. Czekamy na podpowiedź na prostą i szybką przekąskę - mówi Iwona Małyska z Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta UM. Przepisy wraz ze zdjęciem potrawy można przesyłać drogą e-mailową na adres
[email protected], pocztą na adres Urzędu Miasta z dopiskiem „Rudzkie Smaki”, bądź składać osobiście w Wydziale Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta (p. 325).MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY Z MALINAMI Składniki: (na 4 porcje) Warstwa malinowa: 250 ml gorącej wody 50 g malinowej galaretki (proszek) 100 g malin Mus z białej czekolady: 150 g białej czekolady 400 g śmietanki kremówki 30%, dobrze schłodzonej Dodatkowo: garść malin do dekoracji Przygotowanie: Warstwa malinowa: malinową galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie. Po wystudzeniu przelać ją po równo do 4 szklanek. Do każdej dać po kilka malin. Galaretki schować do lodówki do całkowitego stężenia. W międzyczasie przygotować mus z białej czekolady: białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić mikserem do puszystości. Strumyczkiem wlewać ostudzoną, ale wciąż płynną czekoladę, miksować na niskich obrotach. Na stężałe galaretki wyłożyć mus z białej czekolady. Wierzch udekorować malinami. Deserki schłodzić w lodówce co najmniej godzinę. Smacznego!
Pełna treść wiadomości na: rudaslaska.pl/ruda-slaska/aktualnosci/2018/06/14/czekolada-i-maliny-dla-mamy/
UM Ruda Śląska, Źródło artykułu: rudaslaska.pl