Belka
Wtorek, 23 Kwietnia 2024   imieniny: Jerzy, Wojciech
Rejestracja Witaj: Gościu, Zaloguj się
 
Belka
 
 

Piknik irlandzki przy piekaroku

Data publikacji: 2017-05-19, Data modyfikacji: 2017-05-21
A A AWydrukDrukuj  
 
Kulinarna odsłona festiwalu Polsko - Irlandzkiego już w najbliższą niedzielę. 21 maja będzie okazja do degustacji „rudzianina”, chleba  wypieczonego w zabytkowym piecu chlebowym z irlandzkimi dodatkami. Wystąpi też zespół ViolinDi z koncertem „Na irlandzką nutę”.Jedna z głównych atrakcji w ramach Festiwalu Polsko - Irlandzkiego czeka na uczestników już w niedzielę, 21 maja. O godz. 15:00 przy rudzkim piekaroku spotkają się smakosze kuchni śląskiej i irlandzkiej. Wraz ze świeżo wypieczonym chlebem będzie można degustować sery i masło dostarczone przez głównego sponsora Festiwalu, firmę Kerrygold. Nie zabraknie też rudzkiego „tustego”, które z pewnością przypadnie do gustu irlandzkim gościom.Rudzki piekarok to jedyny piec chlebowy w regionie, który nadal spełnia swoje funkcje. – Dzięki współpracy z Piekarnią „Jakubiec” kilka razy w roku odbywa się w nim wypiek chleba tradycyjną metodą – mówi Krzysztof Piecha, naczelnik Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta. – To niepowtarzalna okazja, by podejrzeć, jak wygląda taki proces i spróbować, jak smakuje tak przygotowany wypiek – zaznacza.Przypomnijmy, że piekarok przy ul. Bujoczka 24 w Rudzie powstał około 1900 roku. Chleb wypiekano w nim do lat 50. ubiegłego wieku. Składa się z przedsionka i pieca. Swojego czasu został zagospodarowany na pomieszczenie dla królików. By obiekt doprowadzić do stanu pierwotnego, trzeba było rozebrać i odtworzyć na nowo część, w której znajdował się piec. Wymieniono również dach i niektóre elementy elewacji. Piekaroki były nieodłącznym elementem XIX-wiecznych familoków. Z czasem ulegały zniszczeniu lub wykorzystywano je do innych celów niż piekarnicze.Kulinarną stronę festiwalu będą odkrywać też uczniowie technikum gastronomicznego w Rudzie Śląskiej, którzy w poniedziałek, 22 maja, w godz. 10:00 – 12:00, wezmą udział w warsztatach pieczenia sconsów. – Sconsy to popularne irlandzkie bułeczki, które podaje się z masłem lub dżemem – mówi Monika Kostka, dyrektor Polskiej Szkoły Weekendowej w Arklow, twórczyni bloga kulinarnego „Cukierenka”. Pani Monika, rudzianka z pochodzenia, będzie degustować wypieki młodzieży, podobnie jak Agnieszka Jasińska, finalistka programu Hell’s Kitchen. W degustacji weźmie też udział przewodniczący Rady Miasta Arklow Pat Kennedy z żoną. – Przygotujemy też coś specjalnego dla naszych gości, żeby mogli posmakować śląskiej kuchni – zapowiada Barbara Rolnik z ZSP nr 2, opiekun młodzieży i organizator warsztatów.

Pełna treść wiadomości na: rudaslaska.pl/ruda-slaska/aktualnosci/2017/05/19/piknik-irlandzki-przy-pekaroku/
UM Ruda Śląska, Źródło artykułu: rudaslaska.pl
 
Komentarze
Brak komentarzy, Twój może być pierwszy!
Autor:
Kod z obrazka:
Puste pole z komentarzem
Puste pole z podpisem
Wyszukaj
 
Kreska
Dodaj artykuł
Najnowsze komentarze
 
    Kreska
     




    Brak sond
     
    Newsletter
    Bądź na bieżąco z nadchodzącymi imprezami. Zapisz się na bezpłatny newsletter.
     
     
    ruda śląska

    Ruda Śląska – miasto znajdujące się w południowej części kraju, w województwie śląskim. Jest miastem na prawach powiatu. Miasto składające się z 11 dzielnic zostało utworzone w wyniku połączenia miast Ruda i Nowy Bytom w 1959 roku. Zajmuje powierzchnię 77 km². Liczbę mieszkańców szacuje się na 141 tys.

    Jest tu sporo ciekawych miejsc do odwiedzenia. Zaczynając od historycznej dzielnicy miasta – Wirek, poprzez tajemnicze ruiny zamku, a kończąc na Muzeum PRL-u. W przeszłości górnicze miasto słynęło z wydobycia rud metali np. żelaza. Obecnie wydobywa się tu głównie węgiel kamienny. To tu też jest jedna z największych jego kopalni w kraju. Mowa oczywiście o Halembie. Silnie zakorzenione śląskie tradycje tworzą kulturową stronę miasta.   

     

     

    Zgłoś uwagi - uzupełnij wszystkie pola